top of page

heroji

Vladimir Djurić Djura poznatiji kao ura Mornar bavi se muzikom kao kompozitor, tekstopisac i pevač dugi niz godina. Osamdesetih godina XX veka Vladimir Ðurić Djura bio je vođa grupe Heroji, a devedesetih je napravio grupu “Djura i mornari”. Muzikom se bavi tri decenije. Njegov bend Ðura imornaridve decenije postoji na srpskoj muzičkoj sceni i radi sa uspehom.  Plesni “World Music” latino zvuk, sa primesama veselih mediteranskih pesama, uz malo balkanskog melosa odlično se uklapa sa urbanom beogradskom poezijom Vladimira Djurića Djure ili Ðura imornari. Bend se jasno profilisao kao vrhunski zabavljački orkestar za letnje terase, plesne dvorane i veće klubove. Od 2019 godine postoji i bend “Ðura imornariakustik koji na pozorišnim scenama uglavnom izvodi Djurine balade.

Osamdesetih godina Djura Mornar bio je frontmen benda “Heroji” koji je bio popularan u celoj eks Jugoslaviji.

  Bend je nastao 1984. godine kao pozorišni art projekat Vladimira Đurića Đure koji je u prvu postavu okupio kolege muzičare i glumce, da bi izveli deo njegove drame “Džet set”. Pre toga Djura je uz Nebojšu Popovića bio član neformalne pozorišne grupe “Nevidljivi” o čemu piše u romanu “London”. Članovi prve postave “Heroja” su bili Nebojša Popović violina i klarinet, Bora Miličić udaraljke, Nebojša Golubović bas, Nikola Diklić gitara (kasnije grupa Odjila), Nebojša Diklić bubnjevi, Selena Stanković mini klavijatura Kasio, Lenka Udovički ples. Bend prvi put nastupa na samostalnoj izložbi fotografija Miladina Jeličića Jele u Manakovoj kući 1985 godine. Pesme “Noću haramo” i “Kapetanova kći” su se visoko kotirale na demo top listama Zorana Modlija i Marka Jankovića. Bend napušta gitarista Nikola Diklić, a na njegovo mesto dolazi Aleksandar Marić Šule, pridružuje im se i Ivan Minović klavijature. Prvi singl u novoj postavi “Macho tip” na kom bek vokale peva Vida Zlatić, objavljen je kao video spot 1986. Godine. Bend se tada kompletno menja dolaze novi članovi Vladan Aćimović Aćim gitarista, Miša Savić klavijaturista, Rade Bulatović Čeja bas i Ivica Vdović Vd bubnjevi. Snimaju singl “Bilder” 1987. godine (PGP) na kom gostujuće vokale peva Katarina Vešović. Produkciju i aranžmane uradio je Momčilo Bajagić Bajaga. Promociju singla pratio je po omladinskoj štampi umetnički manifest “Nuklearni džez”. Bend svira konceptualni art rok sličan onom koji je proslavio bendove “Kozmetika”, “Idoli” i “U škripcu”. Godinu dana kasnije bendu se pridružuje reditelj Milutin Petrović i snimaju singl “Kiza rok”PGP.

 

Spot “Kiza rok” proglašen za najbolji spot na festivalu muzičkih vizuelnih kratkih formi u Zagrebu.

Na kraju osamdesetih godina prošlog veka, od 1989. do 1991. na tadašnjoj Jugoslovenskoj radio-televiziji emitovana je emisija o pop kulturi koja se zvala „Popovanje”.

   Tadašnji urednik kulturne redakcije Filip David, na inicijativu reditelja Milutina Petrovića i scenariste Vladimira Djurića Đure dao je dozvolu da se radi prvi magazin o pop kulturi u TV formi na ovim prostorima. Milutin i Djura su bili članovi muzičkog benda „Heroji”, prethodno su na JRT sarađivali na emisijama „Hit meseca” i TV drami „Telefomanija”. Format koji su osmislili zvao se „Popovanje” i njegov izvršni urednik bio je Alek Budimlić. U okviru emisije radile su se recenzije najnovijih filmova, ploča i stripova, a njih su radili Gordan Paunović, Dragan Ambrozić, Boško Milin, Moma Rajin, Milan Petrović Tica, Slobodan Nešović Loka, Biljana Srbljanović itd.

Produkti pop kulture bili su ocenjivani od jedne do pet zvezdica. Specijalitet emisije bili su pop eseji koje su radili Srđan Šaper, Nebojša Krstić i Vladimir Djurić Djura. Total dizajn emisije radila je kreatorka Dragana Ognjenović. Emisija je bila veoma popularna i cenjena u čitavom regionu, a u njoj su često gostovali i umetnici iz Zagreba i Sarajeva. Djurini video eseji uključuju rep esej o prosvetljenju, predavanja Džona Kejdža o ničemu, predavanje o pop performansu uz gitaru, umetnost travestije itd. Godine 1991 Djura boravi na magistarskim studijama na SESS u Londonu, gde za studente slavistike održava akustični kantautorski koncert. Isti koncert ponavlja u beogradskom “British Councel-u” koji mu je obezbedio stipendiju. Na londonskom radiju BBC pravi priloge o “Muzici, sajberkulturi i tehnosvetu”.

Početkom devedesetih Djura je aktivan kao pozorišni pisac i reditelj. U SKCu 1993 godine igra se omnibus predstava “Beogradske priče” za koju je sa Miloradom Milinkovićem Debelim napisao naslovnu numeru. Vladimir Djurić Djura je uradio samostalni projekat “Beogradske maštarije”, na kom su mu pomogli Mladen Arsenijević Arsa i Vladan Aćimović Aćim. Album je izdala kuća “L.V.O. Records” 1994 godine, producent je bio Bane Mayo. U pitanju je bila autorska muzika za dokumentarni film u produkciji “Art kanala” prikazan na RTSu 1994. godine u režiji Dušana Varde. Sa Milanom Delčićem 1994 godine vodi emisiju “Kult detektivi” na Art kanalu. Djura i Delča glume muzičare koji sviraju androgini tehno u kultnoj seriji “Ovorena vrata”, gde pevaju pesme “Zaglavio mi se lift” i “Kad sam bila plavuša”. 1995 godine pozorišna grupa “Kuguars” izvodi Djurinu dramu “Džet set”, a sledeće godine Djura im piše tekst za pesmu Dejo majstore za predstavu “Smešna strana muzike” koja je postaje HIT.

Screenshot 2022-04-15 at 16_edited.png